THE SPOTNICKS och SVENSKT ROCKARKIV
THE SPOTNICKS LEVER VIDARE – TACK VARE FANSEN |
Tillsammans skapar vi en samling för framtida generationer
Bandet vi älskar finns inte längre. Inom loppet av några månader 2020 avled The Spotnicks båda frontfigurer; först Bo Winberg i januari och därefter Bob Lander i maj.
Kvar finns alla minnen från en drygt 60 år lång musikkarriär som inneburit tusentals konserter och cirka 20 miljoner sålda skivor världen över. Vi är måna om att göra vad vi kan för att The Spotnicks gärning ska leva vidare även i det kollektiva minnet och inte förpassas varken till det förgångna eller till lådor i något bortglömt vindsförråd.
Vi ser populärmusiken som en självklar del av det svenska kulturarvet. Tyvärr har Sverige långt kvar när det kommer till att uppmärksamma betydelsefulla musikskapare om man jämför med länder som USA och Storbritannien. Många av oss fans har genom åren reagerat på att The Spotnicks sällan fått det erkännande de förtjänar när historien om det svenska musikundret har berättats. Detta lär inte förändras till det bättre framöver om inte vi som följt bandet gör vad vi kan för att deras musik och gärning ska leva vidare och komma nya generationer till del.
Därför är vi glada att Svenskt Rockarkiv i Hultsfred har visat intresse att ställa sig bakom ett initiativ att samla in material med anknytning till The Spotnicks till sitt arkiv, för framtida bruk i form av exempelvis forskning eller eventuella utställningar. Exakt vad detta kan leda till på sikt står skrivet i stjärnorna men vi vet att vi måste börja samla detta material nu för att det överhuvudtaget ska finnas något att ställa ut i framtiden.
Nu behöver vi din hjälp!
Varför detta initiativ?
I ett land som (rättmätigt) skryter om ”det svenska popundret”, en framgångssaga som pågår för fullt, borde frågan snarare vara: ”Varför finns inte ett populärmusikmuseum i varje svensk stad?”.
Svenskt Rockarkiv är den aktör som systematiskt arbetar för att kartlägga, arkivera och tillgängliggöra föremål knutna till svensk pop- och rockhistoria.
Därför anser vi att de den optimala samarbetspartnern för detta ändamål.
Vad för sorts föremål söker vi?
Allt är av intresse: fonogram (skivor, kassetter, filmat material med mera), noter, tidskrifter/tidningar (hela nummer eller enstaka artiklar), turnéprogram, affischer, fotografier, t-shirts, gästböcker från folkparker eller kanske rentav scenkläder eller musikinstrument och annan utrustning som använts av bandet.
Varför görs detta just nu?
De flesta av oss som följt bandet genom åren är inga ungdomar längre. Risken finns att privata samlingar glöms bort eller slängs när vi en dag inte själva kan ta hand om dem.
Därför är det viktigt att denna inventering sker innan det är för sent.
Vilka ligger bakom initiativet?
Idén kläcktes av Börje Norén, som också är den som har tagit kontakt med olika tänkbara intressenter.
Jag (Sören Alverfeldt) sprider uppropet genom den Spotnicks-hemsida jag administrerar sedan många år tillbaka.
Att vi båda är stora Spotnicks-fans kanske inte behöver sägas?
Personer som har uttalat sitt stöd för projektet är de tidigare Spotnicksmedlemmarna Peter Winsnes, Håkan Mjörnheim, Ove Lindell, Bernt Andersson, Kent Brännlund, Stephan Möller, Juri Wiik, Bo Maniette och Björn Fryklund. Dessutom Lenah Winberg, Hans Sidén (journalist, kompositör och textförfattare), Pirjo Rif och Swenne Wiberg (fanklubben), Bo Andersson och Åke Hammarin (Radio Spotnicks m.m.), Owe Midner (Riverside Records) samt ”Superfansen” Karl-Gustav ”Sparre” Welin och Karl-Heinz Villis.
Vad är Svenskt Rockarkiv?
Initiativet togs 1993 då då fyra statliga institutioner inom musikområdet undertecknade uppropet ”Dags att rädda rocken!”
Man hade redan då upptäckt att mycket av det material som skildrar den svenska rockens pionjärtid under 50- och 60-talet riskerade att försvinna om inte någon tog aktivt ansvar för det.
Denna risk har inte blivit mindre med åren och Svenskt Rockarkiv har därför som främsta syfte att lokalisera och samla in föremål, inspelningar och dokumentation som speglar svensk pop- och rockmusik för att enkelt kunna tillgängliggöra detta för såväl forskare som musikintresserad allmänhet.
Svenskt Rockarkiv återfinns numera i Hultsfred där samlingen uppgår till cirka en halv miljon objekt, varav fonogrammen finns sökbara via online-databasen Popfakta: (Länk till Popfakta).
Mer information om Svenskt Rockarkiv hittar ni här: (Länk till Svenskt Rockarkiv)
Tar ni emot föremål från andra artister också?
Vårt initiativ handlar uteslutande om The Spotnicks.
Vi har inte möjlighet att hjälpa till även med andra samlingar och föremål.
Kontakta istället Svenskt Rockarkiv direkt på Telefon: 070-2488478 eller E-post
Varför inte ett samarbete med ett museum i Göteborg?
Vi håller med om att det vore det mest logiska, men våra kontakter med tänkbara samarbetspartners i staden har inte lett till några resultat.
Svenskt Rockarkiv har mångårig erfarenhet av denna typ av insamlingar och är en garant för att donerade föremål dokumenteras, hanteras och tillgängliggörs på ett professionellt sätt.
Blir det en Spotnicks-utställning av detta?
Ingen vet i nuläget. Det enda vi vet är att vi måste påbörja den här proceduren nu, för att det ska finnas något att ställa ut i framtiden.
Kan man låna ut föremål till arkivet?
Svenskt Rockarkiv har i nuläget bara möjlighet att ta emot donationer.
Vi inser att många av er har föremål som ni ogärna skänker bort, åtminstone i nuläget.
Har ni tankar om andra typer av upplägg (tillfälliga utlåningar eller framtida donationer/testamenteringar), kontakta någon av oss så undersöker vi om och i så fall hur sådant kan arrangeras.
Du, som vill hjälpa till med detta, fyller i och skickar in en intresseanmälan som vi vidareförmedlar till Svenskt Rockarkiv.
De väljer ut bland inkomna förslag och tar sedan kontakt med givarna. Överenskommelserna dokumenteras med donationsavtal.
Detaljerna för ett överlämnande görs upp mellan parterna.
Intresseanmälan
Mejla dina eventuella frågor till Börje Norén
eller till Sören Alverfeldt